Een boks voor twijfelaars …

Gerd de Lange - Govadiaan en gastblogger

Ieder seizoen duikt ’t ie weer op. Zomers en hartje winter zie je ze niet, maar vooral wanneer de lente schuchter uit zijn schulp kruipt en de ook wanneer de laatste dorre blaadjes uit de boomkronen dwarrelen zie je ze weer verschijnen… de “twijfelaar”. Hierbij doel ik niet op de hardloper (m/v) zelf, die niet weet of hij wel of niet zal gaan hardlopen… een beetje hardloper loopt namelijk ongeacht het seizoen. Nee, ik doel op zijn kleding en hoewel voorgaande zinnen in de ‘mannelijke’ versie zijn geschreven, zie je het vooral bij de hardlopende vrouw. Ik heb het hierover over het fenomeen; de drie-kwartbroek ook wel mathematisch aangeduid als de ¾. Logisch dat je ’s winters een ‘long ‘running tight’ draagt en zomers een korte boks… hoewel zonder broek bij 25+ °C ook bijzonder aanlokkelijk is, edoch dit wordt in huidige maatschappij niet echt gedoogd; een lendendoek of rieten rokje zoals gedragen door onze voorouders of nu nog incidenteel door traditionele volkeren zou desgewenst een redelijk alternatief kunnen zijn.

Nee, die ¾ broek heb ik nooit echt heel goed begrepen. Biedt dit ding soelaas als het te koud voor de korte broek is vraag ik me af… ja, je knieën blijven lekker warm, maar daardoor voelen je kuiten waarschijnlijk des te kouder alsof die soms geen recht hebben op een stukje comfort… waarom niet de boel wat eerlijker verdelen en de kou gelijkelijk spreiden over knie en kuit? En als het buiten te warm is voor de lange broek, dan is het toch ook te warm voor de ¾ broek… loop je daar een beetje met kleffe knieën klotsend af te zien? Ik vind het echt zo’n twijfel-ding voor atleten die niet kunnen kiezen en dus maar lekker de boel onbeslist ‘in het midden’ laten. Vermoedelijk hebben diezelfde atleten in het stemhokje meer dan 1 rondje rood gekleurd, rullen ze half-om-half gehakt als ze pasta Bolognaise maken en blijven ze eeuwig dubben of ze daarvoor spaghetti dan wel elleboogjes zullen gebruiken en smeren de saus vervolgens maar over een pizzabodem.

Wellicht kan ik een tip geven; alvorens u zich in de hardloopkleding hijst? Stroop even uw mouwen op en houd uw ontblootte bovenarm 10 minuten in de buitenlucht. Ontstaat er kippenvel, kies dan voor de lange broek; blijft de huid mooi vlak & strak, pak dan de korte broek. Gebruik de ¾ broek eventueel als modieus ding, maar je kunt er ook prima je fiets mee poetsen…