Want hoe overleef ik de eerste week Covadis? Het zou een boek van Francine Oomen kunnen zijn, maar dat is het niet. Het is een vertelling over de sfeer van het spraakmakendste IT-bedrijf van de Achterhoek.

Eigenaardigheden

Inmiddels werk ik een paar maanden bij het oranje softwarehuis in Doetinchem. In de eerste week heb ik mij vooral verwonderd over alles wat het bedrijf te bieden heeft. Covadis pakt veel dingen net even anders aan. Mijn verwondering spreek ik nu en dan hardop uit. Dit is de reden dat ik nu deze bijdrage uit mijn toetsenbord laat rollen. De eigenaardigheden begonnen al op dag één.

De eerste werkdag begint met een rondleiding van één van de opperhoofden van Covadis. De verschillende vleugels en werkplekken worden aangedaan. Na het schudden van meer dan dertig handen begint de uitdaging om alle namen van je nieuwe collega’s te onthouden. Daarbij valt het trouwens op dat bijna de helft van alle collega’s een naam van één lettergreep hebben, maar dat terzijde. De ietwat schuchtere ontwikkelaars zijn overwegend terughoudend in het eerste contact. Veel vragen krijg ik dan ook niet. Hoogtepunt van de tour is misschien wel het innovatieve koffiezetapparaat in de designkeuken. Want als ze iets bij Covadis goed begrepen hebben, dan is het wat lekkere koffie is.

Hierop volgt de toewijzing van de (tijdelijke) werkplek. Niet geheel toevallig tegenover een leidinggevende collega. De man maakt van deze periode gebruik om het hoofd van de nieuwe loontrekker te vullen met een divers pallet aan wijsheden. Tijdens besprekingen met binnenwandelende collega’s kwamen allerlei onderwerpen voorbij. Van IT-jargon tot fitnesslessen en datingadvies. Menig Covadiaan blijkt een opvoedkundige van honden. Tijdens een uniek bezoek van een chocolade labrador krijg ik een demonstratie waar Cesar Millan nog een puntje aan kan zuigen.

Dark Knight

Uiteindelijk is het tijd voor de lunch. Het moment van de dag waarop de programmeurs hun bubbles en caves verlaten en in een karavaan naar beneden sjokken om een welverdiende boterham te verorberen. Dit geeft jou als nieuweling de gelegenheid om de namen nog eens langs te lopen in je hoofd (protip: op de chatfunctie Slack staan alle namen in een overzicht). Tijdens de voedzame bijeenkomst blijkt dat enkelen een vast plek aan tafel hebben. Als nieuweling dien je daar rekening mee te houden. Ook leerde ik al snel dat dit het moment is waarop mijn collega’s een beetje ontdooien. Nog voor je de eerste hap van je portie kunt nemen krijg je al de vraag des levens te verwerken: Marvel of DC? Ik antwoord dat ik de films met de comic boek helden van Marvel overwegend beter vind, maar dat de Dark Knight films van DC toch echt het beste zijn. Goedkeurend wordt mijn antwoord gehoord. Kennelijk ben ik voor de test geslaagd.

Stokstaartjes

Tijdens mijn eerste week werd mijn werkplek vaak opgezocht door mijn nieuwe collega’s. Als stokstaartjes staken zij hun hoofden om de hoek om te vragen hoe het gaat en of het bevalt. Uiteindelijk kwam de hamvraag, welke functie bekleed je nu eigenlijk? Op dat moment begreep ik die vraag nog niet. Inmiddels weet ik dat Covadis als organisatie bestaat uit allemaal kleinere teams, die elk hun eigen methodes en strategieën mogen gebruiken. Het softwarehuis huisvest eigenlijk allemaal kleinere organisaties binnen het bedrijf. Voor collega’s is het altijd interessant om te weten in welk team een nieuwe kracht gaat zitten.

De stijl van Covadis werd mij als persoon ook al snel duidelijk. Bij Covadis krijg je de ruimte om jouw werk zo goed mogelijk uit te voeren op een manier die bij jou past. Collega’s zijn altijd bereid om vragen te beantwoorden. Iedereen kan op ieder moment van de dag bij elkaar naar binnen wandelen. Of het nou voor een klein gesprek over een project is of even een geintje tussendoor. Voor koffie halen is trouwens altijd gelegenheid.

Zelden was ik zo snel aan werkplek gewend als bij Covadis. Voor eventuele nieuwe collega’s kan ik wel een al dan niet milde interesse in gamen aanbevelen. Ook sportieve hobby’s worden nu en dan besproken, zolang het maar geen voetbal is. Over de Eredivisie praat je maar met vrienden. Hier gaat het om de essentiële dingen in het leven. Marvel of DC?