Agile team Covadis bezoekt NieuweStroom

'Wij leven nu al in de toekomst'

Covadis heeft onlangs weer een lijntje laten tekenen op Google Maps. Net als de vorige keer kwam het uiteinde ook nu weer in Limburg terecht. Ditmaal ging de reis naar Maastricht. Het Doetinchemse Agile team bracht een bezoek aan hun opdrachtgever NieuweStroom, waar ze bourgondisch ontvangen zijn. “Wij creëren de stroomversnelling naar een schoon en toekomstbestendig energiesysteem.”

In verschillende auto’s vertrokken Covadianen vanuit heel Gelderland richting Zuid-Limburg. Met het Drielandenpunt bijna in zicht kwamen ze op hun plek van bestemming: het gloednieuwe kantoor van NieuweStroom, sinds 2017 opdrachtgever van Covadis. Sinds kort heeft NieuweStroom zich gevestigd in de oude aardewerkfabriek Sphinx. In dit historische pand geniet de Covadis ploeg van verse, warme vlaai met een uitzicht op het Stadhuis van Maastricht en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

Tweehonderd jaar

Na het hartelijke ontvangst volgt een rondleiding door de nieuwe werkruimte van de medewerkers van NieuweStroom. De industriële stijl komt duidelijk terug. Er zijn geen hokjes, in de open ruimte zijn alle afdelingen te vinden als één team. Een stelling waarop allerlei verschillende kruiden, zoals rozemarijn en munt, te vinden zijn siert de ruimte. In een hoek staan grote loungebanken in een huiselijke opstelling. De Covadianen zijn duidelijk gecharmeerd van het interieur. Naderhand is het tijd voor de toespraken. Hiervoor wordt de begane grond van Sphinx aangedaan, waar The Student Hotel te vinden is. Onderweg loopt de roedel Covadianen langs verschillende vitrines en foto’s waaruit het rijke verleden van de bijna tweehonderd jaar oude fabriek blijkt.

De toespraken worden gehouden in een vergaderruimte van het hotel in Maastricht. Een hotel met opmerkelijk design. Trappetjes en vergaderruimtes zijn her en der verspreid door het gebouw. Een groot net vormt één van de mogelijke zitruimtes. Aanwezigen hangen letterlijk boven de open kelder.

Wij verkopen geen stroom, wij verkopen vertrouwen

Remko ten Barge - directeur NieuweStroom

Achterhoekers

In een vergaderzaal, die de sfeer oproept van een klaslokaal, houdt directeur Remko ten Barge een toespraak. Onder toeziend ‘oog’ van een skelet in de hoek en de aanwezige collega’s van NieuweStroom en Covadis vertelt hij het verhaal van NieuweStroom.

“NieuweStroom maakt de energiemarkt transparant”, legt Ten Barge uit. “Wij verkopen geen stroom, wij verkopen vertrouwen. Toen wij met dit concept begonnen, was er nog niets vergelijkbaars.”
Remko ten Barge is een echte Achterhoeker. Toch is NieuweStroom in het diepe zuiden van Nederland gevestigd.

“Drie van de oprichters zijn echte Limburgers. Bovendien is dit een fijne plek om te ondernemen. We ondervinden veel steun van de provincie. Het is wel via mijn Achterhoekse wortels dat we bij Covadis zijn uitgekomen. Ik kende één van de oprichters nog uit mijn jeugd. We hadden ooit samen een krantenwijk.”

“NieuweStroom levert energie volgens een nieuw concept. Facturen zijn gebaseerd op uurprijzen zonder vaste contracten. Om dit aan klanten uit te leggen gaan we naar ze toe. We vertellen meer over de markt en leggen uit wat NieuweStroom anders doet. Door de factuur te baseren op de actuele prijs en het daadwerkelijke gebruik zijn klanten veel voordeliger uit. Uiteraard wordt dan snel de keuze gemaakt voor NieuweStroom. Maar een groot aantal potentiële klanten ‘vrezen’ de overstap vanaf de grote jongens als Essent en Nuon. De grote maatschappijen produceren zelf energie. NieuweStroom ‘levert’ eigenlijk alleen de factuur. De netbeheerder levert de stroom, voor de laagst mogelijke prijs.”

Clubje IT'ers

Ten Barge heeft een achtergrond in de financiële wereld. Hij is één van de oprichters van de start-up NieuweStroom.

“In het begin was het niet veel meer dan een clubje IT’ers. Om de juiste metingen te maken zijn er gegevens nodig. Op basis van de gegevens bepalen we hoeveel stroom er wordt ingekocht en kan het net in balans blijven, daarvoor hebben de klanten IT’ers nodig. Want de gegevens moeten correct verwerkt en afgemeten zijn. Dit alles leidt tot een eerlijk en transparant energienetwerk. Op den duur zouden de grote jongens ook hun filosofie moeten aanpassen. Alleen dat gaat nog even duren. Wij leven nu al in de toekomst.”

Remko ten Barge onderneemt in de volledig Achterhoekse stijl.

“We zijn down to earth en werken op een vertrouwde wijze. Klanten zitten nergens aan vast en kunnen altijd weg. Onze benadering is positief, betrouwbaar en we denken graag mee. We hebben een ultiem doel. In 2023 willen we dat één miljoen apparaten geregeld worden op basis van eerlijke energieprijzen. In de toekomst willen we nog meer doen voor MKB’ers. Denk aan boeren met een melkrobot. De machine gaat pas in gebruik op momenten dat de stroom niet duur is om in te kopen. Op deze wijze kunnen ze het maximale eruit halen en heeft de klant de volledige controle. Dit is het all-in concept waar we naartoe willen.”

Ik heb het gevoel alsof ik er allemaal collega’s bij heb gekregen vandaag

Pascale - coördinator afdeling finance NieuweStroom

Vriezer vreet Stroom

Na Ten Barge is het de beurt van de volgende sprekers van NieuweStroom. Pascale is coördinator afdeling finance en Susanne is medewerker finance, samen vertellen ze meer over de facturering.

“Ik heb het gevoel alsof ik er allemaal collega’s bij heb gekregen vandaag”, zegt Pascale als opening. “Ik word heel enthousiast van al die jonge gezichten.”

Hierop vertelt ze meer over finance.

“Factureren is eigenlijk de kerntaak. Een derde van alle startups is bezig met energie. Wij zijn succesvol omdat we honderd procent eerlijke facturen hebben. De markt is volop in beweging, maar wij hebben een flexibel systeem. Prepaid en postpaid zijn beiden mogelijk. Energie van NieuweStroom zou je kunnen vergelijken met een bakker waarbij je geld terug krijgt voor het brood dat je niet gegeten hebt. Hiervoor is stabiele en flexibele software nodig waar Covadis een grote rol in speelt.”

Hierna kwam development manager Erik aan het woord. Hij vertelt meer over de technische kant van de energiemarkt.

“De prijs van energie kan flink wijzigen per uur. In Duitsland is er geregeld een overschot in duurzame energie op dagen dat er veel zon en wind is. Dan wordt het voor een klant interessant om zelf te kijken wanneer ze veel energie gebruiken. Zo kun je denken dat er ’s nachts niet veel gebeurt. De netwerk router blijft echter draaien, de tv staat op stand-by en de vriezer vreet stroom. Als je de tv uitzet en de vriezer vervangt, kun je al gauw van 100 naar 22 watt per nacht gaan. Door iets aan te passen of bij te stellen kun je onbalans voorkomen. In de toekomst kun je dit op grote schaal per regio doen. Een onbalans in Katwijk kun je eigenlijk niet oplossen in Venlo, toch wordt dat wel gedaan. In de toekomst blijft het in de regio, in Noorwegen is dat al zo met verschillende prijzen per netgebied.”

Erik vertelt zijn verhaal met veel kennis en inzicht. Het is duidelijk dat de ontwikkelingen voorlopig nog door blijven gaan.

“Er komen steeds meer devices die op afstand te regelen zijn. Hierdoor verandert het speelveld. Het stroomverbruik van klanten kan zo vanuit operations bediend worden. Hiermee verandert de hele markt.”

Presentaties

Na de presentaties is het tijd voor een lunch. De delegaties van NieuweStroom en Covadis verlaten de steenfabriek naar een terras nabij. Met zicht op de oude binnenhaven het Bassin genieten de Covadianen van een verdiend broodje in de zon. Naderhand wordt de Sphinx weer aangedaan voor het vervolg van de middag.

Het is tijd voor de tweede ronde van het bezoek aan NieuweStroom. De teamleden van NieuweStroom en Covadis worden in gemengde groepen verdeeld. Ze krijgen allen de tijd om na te denken over een oplossing om het ultieme doel te halen. Eén miljoen devices achter de klantaansluitingen regelen in 2023. De teams verspreiden zich snel. Sommige verblijven op het balkon in het lokaal. Een andere groep blijft in de eigen hoek zitten. Een enkele groep koos zelfs voor het comfortabele net in de hal. De groepsleden spreken vanuit eigen ervaring en denken vanuit de eigen hoek. Dit levert diverse visies op. De omgeving van de steenfabriek ademt creativiteit. Geïnspireerd en gedisciplineerd gingen de groepen aan de slag.

Er is noestig vergaderd in diverse uithoeken. Uiteindelijk presenteren de groepen hun oplossingen. Diverse ideeën passeren de revue. Zo wordt het bijstellen van bandbreedte geopperd, verschillende modules worden gepitched en ook de klant als netbeheerder komt even centraal te staan. Voor zowel Covadis als voor NieuweStroom is er genoeg om over na te denken.
“De ambities worden de komende jaren nog verder uitgebouwd. We moeten veel vaker een dag als dit doen”, stelt één van de aanwezigen. Ongetwijfeld gaat die er nog komen, zo denken ook de Covadianen erover wanneer zij weer in hun wagens richting Doetinchem stappen.