Gamescom 2018: Covadis scoort bij cosplay

De Covadis crew trekt opnieuw de grens ten oosten van Doetinchem over. Ditmaal niet naar Münster voor een personeelsuitje. De bestemming is nu in Keulen, de locatie van Gamescom: The Heart of Gaming. Een magische plek waar gretige presentaties, de nieuwste games en opvallende cosplay samenkomen. Een warm bad voor gamers en nerds van over de hele wereld.

Op zaterdagochtend verzamelden de meeste leden van de Gamescom delegatie zich bij het pand van Covadis aan de Transportweg. Andere Covadianen waren al onderweg naar de grote Duitse stad. Het enthousiasme is duidelijk groots, want over games raken de teamleden zelden uitgepraat. Na een kop koffie en een potje pingpong vertrekt de groep uiteindelijk naar Duitsland.

Mercy

De Autobahn wordt snel overwonnen. Bij de ingang van beurshal de Koelnmesse verzamelen de ruim twintig gamers van Covadis zich. Een enkele razend enthousiaste Covadiaan is dan al binnen voor de nieuwste games. Want voor een demonstratie staan rijen die soms gerust twee uur duren.

Al bij de ticketcontrole kijken de bezoekende Achterhoekers op. Zij kijken hun ogen uit naar kleurrijke medebezoekers die ontzagwekkend uitgedost zijn als bekende game characters. Nog voor de eerste roltrap marcheert een colonne stormtroopers voorbij. Boven volgt een gigantische zaal dat simpelweg ‘alles’ bevatte. Denk aan ouderwetse gameconsoles van Atari, Nintendo en Sega, waar jong en oud op gamede. Hiernaast is een skatebaan aangelegd. Verderop werd een variatie op pingpong gespeeld waarbij de ballen groter zijn en alleen het hoofd gebruikt mag worden. Iets wat we ongetwijfeld terug gaan zien in de Covadis lunchruimte. Deze ruimte bleek slechts één van de veertien hallen te zijn. ‘Mercy!’, riepen enkele Covadianen luidkeels. Even verderop loopt een charmante dame verkleed als een engelachtig personage uit Overwatch. Misschien wel de populairste game onder de collega’s.

Nog voor de eerste roltrap marcheert een colonne stormtroopers voorbij

Blizzard

Al gauw viel de groep Covadianen uiteen. Want één ieder had andere prioriteiten. Sommigen wilden meteen naar Nintendo of Blizzard. Andere wilden eerst rondkijken of eten scoren bij de aanwezige foodtrucks. De stand van Blizzard bleek groots opgezet.

“Iedere gamende ontwikkelaar droomt ervan om hier te werken”, merkt één van de collega’s op. Het is dan ook gigantische aangepakt. Cosplayers verkleed als personages uit de Blizzard games nemen foto’s met elkaar en andere bezoekers. Een gigantische massa mensen verzameld zich voor podia gewijd aan World of Warcraft, Starcraft en Overwatch. Op grote schermen nemen gamers uit het publiek het op tegen team Deutschland in een sportieve game.

Na een lange wandeling door verschillende zalen volgt de ruimte met merchandise. De zaal staat stampvol met kramen waar van alles in relatie tot gaming wordt verkocht. Van excentrieke t-shirts tot miniatuur figuurtjes, mokken en bizarre kussens in de vorm van geanimeerde vrouwen en mannen, al dan niet met hoorns of staart. Ook hier is Blizzard populair. Meerdere collega’s grepen naast een World of Warcraft muismat omdat deze volledig uitverkocht is.

Hierop vervolgde de reis door nog meer zalen. Van lange rijen bij Fifa 19, tot dansshows bij World of Tanks, een kabelbaan in de Fortnite hoek en razend enthousiaste Duitsers bij de tentoongestelde trekker van Farming Simulator 2019. Cosplayers worstelen zich door menigtes. Ineens blijken de vleugels hinderlijk, wat tot creatieve looppassen leidt. Extra bijzonder is de Red Bull Formule 1 wagen bij F1 2018. Vlakbij is de ruimte van de Nintendo Switch. Een Covadiaan ging de uitdaging van de wachtrij aan en vertelde zijn collega’s vervolgens alles over de gameplay van de later dit jaar te verschijnen Super Smash Bros. Ultimate. Andere Covadianen stonden in de rij voor een PUBG-toernooi waarin bekende gamers het tegen elkaar opnemen. Dit leverde hen een fraaie goodiebag op.

Hier kun je uren rondlopen en is alles te proberen

Covadiaan

Cosplayerin

De dag eindigde in cosplay village. Een unieke plek waar Yoshi’s, Widowmakers, Zelda’s en andere figuren door elkaar heen lopen. Hier en daar liep een verdwaalde drakenmoeder of een karakter uit Lord of the Rings of, zoals ze op Gamescom zeggen, Mittelerde. Schaars geklede characters poseerden voor gretige hobbyfotografen. Bodypaint wordt dankbaar gebruikt. Enkele verkleders gingen misschien iets te wulps gekleed of hebben hun beoogde personage qua omvang onderschat. De cosplayers uit gaming zijn populair onder de Covadianen voor foto’s. Al dan niet met een opgetilde ‘hoverhand’. Een enkele ‘cosplayerin’, zoals ze in Duitsland zeggen, wilde zelfs met een collega op de foto.

Uiteindelijk trok de Covadis karavaan op een enkeling na weer huiswaarts richting de Achterhoek. “Op Gamescom kun je uren rondlopen en is alles te proberen. Het is een zeldzaam evenement waar slenteren door de massa niet vermoeiend is”, besloot een collega afsluitend.