Covadis houdt kennissessie over Cosmos DB

Wanneer is NoSQL een oplossing?

De ontwikkelteams van Covadis verzamelen zich gezamenlijk op vaste tijden in de bar voor een voedzame, luxe lunch en een kennissessie. Een ideaal moment om de interne wijsheid over softwaretechniek te delen en te bespreken. Een softwarearchitect van Covadis vertelt zijn collega’s dit keer alles over Cosmos DB.

De bekende bar van Covadis is inmiddels volgelopen met verschillende collega’s. Zodra iedereen een plek heeft en een broodje vasthoudt, legt de architect meer uit over Cosmos DB. Wat is het en wat zijn de voordelen?

NoSQL en SQL

Als het gaat om het beheren van databases, wordt er veel gebruik gemaakt van SQL.

“Dat kent iedereen”, zo stelt de architect. “Maar soms is NoSQL juist de oplossing”, vervolgt hij.

“Cosmos DB is een NoSQL databaseservice. Het biedt een andere manier in het structureren en opslaan van data. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Het hangt af van de situatie of het de beste oplossing is. Als de data in de database duidelijk gebaseerd is op relaties en makkelijk in een schema te zetten is, is SQL de juiste oplossing. Gaat het om een grote bak data zonder relaties en zonder schema, dan is Cosmos DB een juiste optie. Dit omdat NoSQL databases, als Cosmos DB, zelf de data structureren. Het is dus vooral aantrekkelijk als de databestanden te divers zijn om in SQL te gieten.”

“Er zijn meerdere opties in NoSQL. Cosmos DB is de Microsoft implementatie daarvan en is cloud-native. Dit brengt vele voordelen met zich mee ten opzichte van andere NoSQL databases.”

Vragen over op- en afschalen

Tijdens de sessie ontstonden er al gauw vragen. Onder anderen over de kosten. Hoe is het gebruik van Cosmos DB financieel binnen de perken te houden?

“Het hangt er vanaf hoe je het inricht. Cosmos DB draait volledig in de cloud. Hoeveel rekenunits denk je nodig te hebben? Dat aantal reserveer je in de cloud. Via Cosmos DB is het aantal rekenunits op ieder moment op- en af te schalen. Je moet goed nadenken over de opzet. Omdat op- en afschalen heel eenvoudig is, kun je spelen met de kosten.”

“Hoe groter de data, hoe meer partities en kosten erbij komen kijken. Op een bepaald punt wordt NoSQL aantrekkelijker. De kosten zijn relatief. Hoe groter de klant, hoe beter het uitkomt. Hoe meer data er is, hoe meer druk er op de opslag is. Hoe hoger de druk, hoe beter Cosmos DB wordt.”

Big Data

Tijdens de sessie is er niet alleen ruimte voor een serieuze uitleg, maar ook voor humor. Zowel van de spreker als het publiek. Het zit sowieso goed qua interactie. Er komen veel opmerkingen en ook naderhand wordt er nog veel gevraagd aan de architect.

“Dat vind ik niet vreemd”, legt hij uit. “Bij Covadis werken meerdere ontwikkelteams met Big Data. NoSQL software zoals Cosmos DB is zeker het overwegen waard.”

Wil jij graag als ontwikkelaar onze volgende kennissessie bijwonen? Bekijk dan snel de vacatures.

Of ben jij benieuwd geworden of SQL dan wel NoSQL een oplossing is voor jouw organisatie? Neem contact met ons op.