Teamleider Covadis geeft kennissessie aan studenten

Covadis deelt kennis, ook buiten Doetinchem. Zo sprak teamleider Werner van Covadis onlangs een groep studenten toe over de toepassing van Scrum in de professionele IT-wereld. Dat is gedaan in de informele sfeer die je verwacht in een studieruimte aan de HAN in Arnhem. De presentatie was allerminst studentikoos, omdat de lezing een dialoog op professioneel niveau teweegbracht.

Want Scrum is een methode die bij Covadis wordt toegepast. Net zoals veel andere zaken bij het Doetinchemse softwarehuis wordt dat niet één op één zoals in het boekje gedaan, maar op een manier die voor onze ontwikkelaars en opdrachtgevers prettig werkt. Werner geeft uit de dagelijkse praktijk treffende voorbeelden van hoe Covadis goede ideeën in de praktijk brengt en hoe je als team bij deze doelstelling terecht komt.

Lunch

Een kleine Doetinchemse delegatie meldt zich aan het einde van de ochtend bij de hoofdingang van de HAN. Zij staan niet met lege handen, want aan de inwendige student is gedacht. Met een frisdrankje en een verzorgde lunch is het team van Covadis klaar voor het gastcollege. Want de kennissessie is in de pauze van de studenten. Al moet de ruimte enigszins worden aangepast. Zo wordt een loungebank ietwat aan de kant geschoven en de bureaustoelen worden in het gelid gezet. Alles in de kamer ademt studententijd. Aan de muren hangen posters van zowel studiereizen naar Stockholm als Moon Party’s in een lokale discotheek. Een ouderwetse Furby pop kijkt uit over de ruimte. De salontafel staat op lege bierkratjes en ergens uit een kast klinkt het gepruttel van verse koffie. Het zwarte goud is nodig in de ruimte, want de vele bureaus en pc’s verraden dat hier wel degelijk goed gestudeerd wordt. Ondertussen druppelen de studenten binnen. Een klein praatje vooraf hoort er dan natuurlijk bij.

Bij Covadis nemen we de Scrum guide niet één op één over

Werner - teamleider Covadis

Scrum guide

Uiteindelijk worden de lichten gedimd. Aan de verlichting hangen plastic badeendjes. “Is dat representatief voor de cijfers”, grapt spreker Werner. De opmerking valt in goede aarde bij het twintig man sterke publiek. Het ijs is gebroken, de broodjes gegeten en de frisdrank geopend. Het is dan ook hoog tijd voor de presentatie over Scrum.

De presentatie start met een uitleg over de dynamiek tussen een klant en een ontwikkelteam. Het is tenslotte niet de bedoeling dat ontwikkelaars zomaar wat leuke software over de schutting gooien. Het is essentieel dat de klant weet wat hij wil en op welke manier hij het geleverd wil hebben. Soms kan een klant ineens B willen in plaats van A. Het is van belang om hier op in te springen op een realistische wijze.

“Dit kan met de Scrum guide”, legt Werner uit. “Bij Covadis nemen we dit niet één op één over, maar passen we het aan op de wensen van de opdrachtgever en de wijze waarop het voor het team werkt. Dagelijks nemen we een kwartier de tijd om onze werkzaamheden te evalueren. De kern van deze dialoog is niet wat we gisteren hebben gedaan, maar wat we vandaag willen opleveren.”
“Bij plannen gaat het niet per se om tijd, maar meer om het team”, vervolgt Werner. “Waar is iemand toe in staat? En welke techniek wordt gebruikt? Hoewel niet iedereen dezelfde snelheid heeft, blijft een marathon voor alle lopers 42 kilometer.”

“Een andere leuke metafoor komt uit de landbouw. Namelijk die van een ploeg voor de akkers. In 1916 kon een os misschien vijf bunder per week ploegen. In 2018 doet een trekker met gemak 500 bunder in de week. Het geeft aan hoe belangrijk de rol van techniek is en hoe iemand daar mee om gaat. De essentie hierin is dat je niet in uren moet denken, maar in storypoints. Ik maak een planning op basis van skills, ervaring en complexiteit. Daar werk je naartoe. Dat is een productieve en overzichtelijke werkwijze.”

Pas alles aan op hoe het bij je eigen project werkt

Werner - teamleider Covadis

Agile is dead

Werner vertelt met aanstekelijk enthousiasme. Maar zijn verhaal zorgt toch voor vragen uit de zaal. Want moet Scrum niet honderd procent via een vaste methode geïmplementeerd worden?

“Nee, pas alles aan op hoe het bij jouw project werkt”, benadrukt Werner. “Er wordt wel ‘Agile is dead’ gezegd. Het leeft nog wel, maar doe het op de juiste manier. Geef je team de ruimte om zelf dingen aan te dragen, zeker als ze denken dat het sneller kan.”

De reacties na het gastcollege zijn enthousiast. Er is veel ruimte voor overleg naderhand.

“Dit moeten we sowieso vaker doen”, zegt een student informatica. “Het zijn juist deze voorbeelden uit de praktijk die je op school niet helemaal meekrijgt.”

“Het is zeker voor herhaling vatbaar”, zegt de organisator van de sessie. “Samenwerkingen als deze trekken publiek. Niemand van de studenten vindt het erg om hier een pauze voor op te offeren, want ICT is tenslotte een hobby voor iedereen hier.”