Govadis is klaar voor de Midwinter Marathon

Sportievelingen vrezen de zware loop niet

Aanstaande zondag wordt de Midwinter Marathon in Apeldoorn gelopen. Een indrukwekkende tocht door het diverse natuurlandschap op de Veluwe. In deze tijd van het jaar zijn naast de kilometers ook de weer-elementen een tegenstander van de loper. Uiteraard is Govadis, sportclub van Covadis, erbij. Want zo’n winterse wedloop is koren op de molen van onze hardlopers.

Ongeveer twintig Govadianen reizen zondag af naar Apeldoorn. In totaal zijn er bijna 14.000 deelnemers. Voor eenmaal kruipt Dries, de bekende coach van Govadis, niet in de rol van trainer maar van meteoroloog. Al dagen bekijkt hij de weersverwachting, meet hij het gevallen regenwater en verliest hij de thermometer niet uit het oog.

Koud

“Het wordt koud”, concludeert Dries. “De temperatuur gaat tussen de -1 en 5 graden schommelen. Er staat een matige wind en de luchtvochtigheid is 89%. Er is bovendien 40% kans op neerslag.”

Tijdens de Midwinter Marathon worden de 10 Engelse mijl, de 8 km en de loodzware 25 km gelopen

Dries tikt op zijn laptop door naar een tabblad waar ‘cafés Apeldoorn’ staat. De coach kiest er kennelijk voor om de loop tussen de supporters te aanschouwen. Voor de lopende Govadianen staat dus wél een ware uitdaging te wachten. Tijdens de Midwinter Marathon worden de 10 Engelse mijl, de 8 km en de loodzware 25 km gelopen. Los van de barre weersomstandigheden staat deze loop bekend om de verschillende hoogtemeters, het vele klimmen en de onverharde paden. Menig hardloper bijt zich stuk op de zware tocht in de bossen rondom Apeldoorn. Dit schrikt de Govadianen uiteraard niet af. De meesten doen zelfs mee aan de 25k.

Start

De tien Engelse mijl (16k) start om 11.15 uur. Om 11.45 uur start de Asselronde (25k). Uiteindelijk start de 8k om 15.00 uur. Schouwburg Orpheus vormt het informatiecentrum van de loop. De start en finish zijn aan de Loolaan, nabij de schouwburg. Er zijn verschillende kleedruimtes aanwezig bij de start. Het is niet mogelijk om de Loolaan met de auto te bereiken. Gelukkig zijn er genoeg pendelbussen die vanaf allerlei parkeergelegenheden naar de start rijden. Kijk op midwintermarathon.nl om de routes en andere info te zien.

Uiteraard doet Omroep Gelderland verslag van het evenement. De eerste prijs wordt een lastige opgave voor Govadis, maar de priemprijzen worden ongetwijfeld weer volop uitgereikt. Ondertussen heeft Dries zich verschanst in de Apenheul. Waar hij vast en zeker gaat kijken hoe het met de API’s gaat.