Govadis trotseert de elementen tijden de Montferland Run

Ondanks zware omstandigheden is Govadis erbij

“Zachtjes tikt de regen op m’n zolderraam”, zong Rob de Nijs ooit. Aan de buien tijdens de Montferland Run was echter niets zachtjes. Desondanks volbrachten de Govadianen deze sportieve uitdaging. Een ‘ritme van de eenzaamheid’ was het ook niet. Want Govadis leverde tientallen deelnemers en zij liepen indrukwekkend snel.

Een stoet hardlopers ploetert de finish over in een ramvol ’s-Heerenberg. De regen klettert uit de hemel, maar toch staan er rijen mensen langs de kant van het parcours. Verschillende Govadianen voltooien de barre tocht die de 7,5k hen bracht. Niet allen zijn ze als zodanig herkenbaar, want vanwege de regen hebben sommige hun shirt bedekt met een sportvest.

Omroeper

Terwijl de 7,5k finisht, maken de lopers van de 15k zich op voor de start. De omroeper doet zijn best om de regen een zo positief mogelijke draai te geven. ‘Het is tenminste niet glad’, ‘Nog nooit was het zo warm tijdens de Montferland Run’, ‘We hebben ook wel een hele droge zomer gehad’, ‘Dit maakt ook deze editie memorabel’ en de mooiste: ‘Zo zien we het zweet op je voorhoofd tenminste niet’.

Aan de goede zin heeft het allemaal niet gelegen. Toch heeft het weer wel degelijk parten gespeeld. De warming-up viel in het water. Enkele deelnemers hadden de hele week al last van verkoudheid. Op de regenachtige dag zelf namen ze geen risico en besloten ze thuis de loopneus uit te hangen. Zelfs Dries is het kamperen van de week ervoor niet in de koude kleren gaan zitten. De besnorde coach lag, tot zijn eigen frustratie, ziek in bed.

In de menigte zijn een groot aantal grijze Govadis-shirts te zien

Startsignaal

Van eventuele tegenzin en verregende hardloopshirts was niets meer te merken aan de start van de 15k, de grote afstand van de Montferland Run. In een kolossale stoet van allerlei kleuren staat een gigantische hoeveelheid hardlopers te wachten op het startschot. In de menigte zijn een groot aantal grijze Govadis-shirts te zien. Zeker na het startsignaal, waar de laatste Govadianen zich van hun tijdelijke regenkleding ontdeden en met de borst vooruit aan de Montferland Run begonnen.

Borrel

Alle zorgen over de regen verdwenen in de bosrijke en heuvelachtiger omgeving. Omroep Gelderland en de NOS deden verslag. Op verschillende punten stonden muziekorkesten en hoornblazers. Ook in Zeddam en Beek was gigantisch veel publiek aanwezig. De tocht was loodzwaar, daar zorgen het vals plat en de vele hellingen wel voor. Na de finish was het allemaal een prachtige herinnering. In café De Snor is uitgebreid nagepraat, geborreld en uiteindelijk hebben de Govadianen de lichten uitgedaan. Want ook dat is Govadis, een sportclub vol gezelligheid. Wij kijken alweer uit naar de volgende run, de Midwinter Marathon in Apeldoorn, waarvoor je je nog steeds kunt inschrijven op kosten van Govadis.

Blijf trouwens ons YouTube-kanaal in de gaten houden. Binnenkort is daarop een prachtige film van de Montferland Run 2018 te zien.