Remko ten Barge geeft kennissessie over rol IT op de energiemarkt

Tijdens de grote externe kennissessie van Covadis werden er verschillende technische onderwerpen besproken. Van microservices en development tot security en Internet of Things. Misschien was de kennissessie van Remko ten Barge wel het bijzonderst. De directeur van NieuweStroom vertelde namelijk over Big Data, maar dan vanuit het perspectief van een opdrachtgever van Covadis. Het leverde een informatieve sessie op waarin veel nieuwe inzichten vergaard werden.

Voor een gefocust publiek vertelt Ten Barge zijn verhaal. De directeur is een goede spreker en hij weet zijn verhaal toegankelijk over te brengen op zijn toehoorders. Na het welkomstwoord vraagt hij of er vragen zijn die de aanwezigen beantwoord hopen te krijgen. Die zijn er zeker. Want de wereld van NieuweStroom is een interessante.

NieuweStroom wil een transparante energiemarkt creëren

NieuweStroom

NieuweStroom koopt energie direct van de handelsbeurs. Ze rekenen de prijs één op één door. Gebruikers betalen geen vast bedrag, maar een prijs gebaseerd op hun daadwerkelijke gebruik. Hierdoor kan stroom niet goedkoper geleverd worden. Om dat gebruik te meten (en vooral een inschatting te maken voor de volgende dag) heeft NieuweStroom data nodig. Heel veel data. Om dat te verkrijgen moet het gemeten worden. Het is natuurlijk niet vreemd dat dit vragen oplevert. Want wat doet NieuweStroom met de gegevens? En welke kennis en kunde komen daarbij kijken?

Big Data

NieuweStroom wil een transparante energiemarkt creëren. Vanaf 2023 wil Ten Barge dat één miljoen apparaten aangestuurd worden op basis van de verzamelde data van NieuweStroom. NieuweStroom heeft data nodig om een correct volume per dag aan energie in te kopen voor hun gebruikers. Als er teveel of te weinig energie beschikbaar is, kost dat extra geld. Om deze faalkosten te verminderen zijn betere voorspellingen nodig. Dit kan bijvoorbeeld met meer metingen. Zo is het beter als het gebruik niet per uur gemeten wordt, maar per kwartier of zelfs per minuut. Uiteraard is dit een prachtvoorbeeld van Big Data.

De software van de energieleverancier gebruikt daarvoor een totaal nieuwe architectuur. Hierin wordt gebruik gemaakt van een servicebus en middleware van Covadis. Ook het gekoppelde klantenportaal, CRM en de online financiële oplossing zijn essentieel. In het klantenportaal speelt Big Data natuurlijk eveneens een grote rol. Ten Barge wist daar tijdens de sessie leuke voorbeelden in te geven. Bijvoorbeeld in de eerder genoemde voorspellingen. Tot slot nam de directeur uitgebreid de gelegenheid om vragen te beantwoorden.

Het zou voor iedereen wel eens goed zijn om je te verdiepen in deze branche

Ontwikkelaar - Covadis

Ontwikkelaars

“Dit was absoluut een interessante sessie”, zegt een ontwikkelaar na afloop. Hij drinkt nog een radler in de bar. “Eigenlijk wist ik niet zo veel over de energiemarkt en de inkopen die daar mee gepaard gaan. Dit is niet alleen leuk voor ontwikkelaars. Het zou voor iedereen wel eens goed zijn om je te verdiepen in deze branche. Remko ten Barge wist het bovendien heel goed en helder te vertellen.”