Bezoek Londen ‘in alle opzichten enorm geslaagd’

Bij Covadis pakken we iedere gelegenheid aan om bruikbare kennis te vergaren. Daarvoor gaan we zelfs de lucht in om landsgrenzen en kanalen over te steken. Zo waren een aantal architecten van het Doetinchemse softwarehuis onlangs in Londen op de Software Design & Development Conference. De opgedane wijsheid uit de kennissessies, workshops en colleges worden inmiddels in het softwarehuis toegepast. Hoe blikken de collega’s terug op Londen?

In de bruisende stad waar chaos in de metro aan de orde van de dag is en waar de Guinness met smaak gedronken wordt, beleefden de Covadianen een meeslepende week. Naast het bijna verplichte bezoek aan de Big Ben en de London Bridge werden er namelijk tientallen kennissessies in één week gestopt. Zij deelden al eerder de eerste indrukken in update één en update twee.

DevOps

Aan tafel in de sfeervolle lunchruimte van Covadis zitten twee architecten van het softwarehuis die vertellen over hun bijzondere trip naar Londen. Inmiddels zijn alle indrukken en slimheden verwerkt. Toch is het enthousiasme er niet minder om.

“In de laatste twee dagen bezocht ik wel twaalf kennissessies”, vertelt één van hen. “Dan krijg je echt geen één keer hetzelfde. De sessies over Azure zijn me goed bij gebleven. Het is mooi om te zien wat er allemaal mogelijk is met deze techniek. Van andere talks kreeg ik stof tot nadenken over DevOps. Hoe ver zijn we als Covadis in procesoptimalisatie en waar liggen eventuele verbeterpunten in het werkproces? Dan blijkt dat we best ver zijn.”

“We hebben veel geleerd over functional programming. Ontwikkelen bestaat voor zestig procent uit het onderhouden van bestaande code en een groot deel daarvan bestaat uit het lezen en begrijpen van die code. Door de pijnpunten (hotspots) te identificeren, kan dit proces veel sneller. In het verlengde daarvan hebben we ook veel geleerd over Technical Debt en hoe we dit blijven voorkomen. De talk van Sander Hoogendoorn was eveneens leerzaam. Dat ging over het agile proces en hoe dat steeds meer geautomatiseerd wordt.”

We kregen allerlei tips en tricks over het hoe en waarom

Architect Covadis

Technical Debt

“De workshops zijn echt hands on”, reageert de andere architect. “Denk dan aan Design by Coding. We kregen allerlei tips en tricks over het hoe en waarom. Het gaat erom dat je vertaalt wat de klant wil in code en hoe je dit beter garandeert.”

Niet iedere sessie gaat diep in op de techniek.

“Sommigen talks gingen meer over trends dan echt praktische tips”, zegt de eerste architect weer. “Dat is niet erg om mee te pikken. Andere sessies zijn dan weer meer fun. Bijvoorbeeld die van Jon Skeet, een enorm goede spreker. Erg onder de indruk was ik van Adam Tornhill en zijn sessie over Technical Debt. Tornhill heeft een master’s degree in science en in psychology. Hierdoor combineert hij IT en psychologie. Hij bekijkt ons vak vanuit een menselijk oogpunt. Dat roept nieuwe vragen op. Hoe beoordeel je als groep effectief code? Het gaf mij een nieuw perspectief. Hier is dan ook een interne kennissessie over gekomen.”

Een ontwikkelaar heeft meer gemeen met een metselaar dan hij denkt

Architect Covadis

Filosofisch

De sfeer aan tafel blijft ietwat diepzinnig. De week bleek veel meer te zijn dan alleen techniek en development.

“Er was een sessie van de filosofisch ingestelde Juval Löwy”, vervolgt de architect. “Zijn kijk was veel abstracter. Hij trekt gemakkelijker de vergelijking met andere beroepsgroepen. Volgens hem is de terminologie opgeblazen en een gevolg van kuddegedrag. Zo uniek is de softwarebranche volgens Löwy niet. Een ontwikkelaar heeft meer gemeen met een metselaar dan hij denkt. Het is in ieder geval verhelderend om het een keer in een dergelijk perspectief te zien.”

Ook vanuit een groter plaatje wordt er nagedacht.

“In die week heb ik geleerd dat er ook gedacht moet worden vanuit een organisatie. Als je door een organisatiestructuur belemmerd wordt, gaat er iets niet goed. Je moet niet agile werken als je organisatie niet agile is. Dit zijn de filosofieën die we bij Covadis al langer toepassen.”

“Op die momenten merk je dat we als Covadis al voorlopen”, reageert de andere architect. “Dat is precies wat we allemaal willen. Op de conference kom je echter sprekers tegen die nog verder zijn. Daarom is het zo mooi om dit soort dingen te doen. Dan blijf je voorin en kun je een baken van kennis zijn. Dat is absoluut een positie waarin wij Covadis zien.”

Leerzaam

“Het was in alle opzichten enorm geslaagd. Onderling hebben we het gezellig gehad, maar bovendien was het een leerzame tijd. We hebben er alles geprobeerd uit te halen en zodoende veel geleerd en veel gezien”, besluiten de architecten.