Mobiele applicatie Concremote

Overzichtelijke maatwerk app die status van betontechnologisch bouwproject weergeeft

Concrefy is een betontechnologisch ingenieursbedrijf en laboratorium gevestigd in Venlo. De onderneming opereert overal ter wereld en is de marktleider als het gaat om onderzoek naar beton, wapeningsstaal en asfalt. Concrefy is onderdeel van de gigantische betonspecialist Doka uit Oostenrijk. Concrefy beschikt over de Concremote technologie. Een sensor die live de status van betonprojecten meet en doorstuurt. 

Concrefy is betrokken bij bouwprojecten over de hele wereld. Zodra er bij een project beton gestort wordt, plaatst Concrefy sensoren in het beton. De sensoren in het verse beton meten de temperatuur. De software van Concremote ontvangt de gegevens en berekent vervolgens wanneer het beton sterk genoeg is. Deze software is door Covadis ontwikkeld. 

Met de Concrefy app kunnen de gegevens van de sensoren realtime vanaf telefoons en tablets worden gelezen.  

De vraag:

Mensen op de bouw moeten makkelijk en snel inzicht krijgen in de voortgang van de sterkteontwikkeling van beton

Op een bouwplaats is het niet altijd handig om steeds maar een laptop bij de hand te houden. Veelal heeft slechts een leidinggevende toegang tot de benodigde gegevens. Dit zorgt voor onnodige vertraging in een wereld waar tijd geld is.  

Een ontwikkelteam van Covadis ging de uitdaging aan om een oplossing te ontwikkelen die het proces versnelt en de gegevens zowel inzichtelijk als overzichtelijk maakt.  

De oplossing:

De Concremote app

Voor Concrefy is een compleet nieuwe app ontwikkeld die geschikt is voor smartphones en tablets. In de app zijn de metingen van de sensoren realtime te lezen. Zodoende hoeft er niemand met een laptop in de bouwkeet te zitten. De metingen laten de status van het proces zien. Door middel van animaties en percentages kan de gebruiker zien hoe het project vordert. De status wordt in procenten uitgedrukt. De gewenste druksterkte wordt ingesteld als 100%. Bij de 100% is de doelstelling dus behaald. Bij het vorderingspercentage wordt rekening gehouden met de temperatuur. Op basis hiervan berekent de app de druksterkte in megapascal (MPa). In één oogopslag ziet de gebruiker hoe ver het project is. Hiermee is meteen bekend wanneer er doorgebouwd kan worden.  

Bovendien zijn er verschillende gradaties in rechten op de app. De lokale projectleider ziet meer details dan de medewerkers op de bouw. Iedere organisatie heeft toegang tot de info die relevant is voor hen. Iedereen krijgt genoeg info om hun werk te doen. Door het gebruik van push notifications hoeven de gebruikers niet telkens de app geopend te hebben. Ze krijgen een melding als het doelpercentage bereikt is.  

Concremote wordt zeer internationaal gebruikt. Daarom kan de gebruiker verschillende instellingen wijzigen in de app. De app is beschikbaar in Engels, Nederlands en Duits, maar andere talen kunnen worden toegevoegd. Daarnaast kunnen de gemeten temperaturen zowel in graden Celsius als in Fahrenheit worden uitgedrukt. Ook de druksterkte kan in zowel MPa als psi worden getoond 

Ontwikkelteam 

Aan de app hebben een projectmanager, meerdere testers, een groep ontwikkelaars, een software architect en een front end developer gewerkt. Ook aan de user interface-design en user experience-design (UX en UI) kant is veel aandacht besteed. De volgende technieken zijn onder andere gebruikt in de ontwikkeling van de applicatie.  

  • React Native 
  • Microsoft App Center 
  • Firebase 
  • Een door Covadis ontwikkelde API 
  • TypeScript 
  • Redux 
  • JSON Web Tokens 

Met deze applicatie draagt Covadis opnieuw bij aan de doelstellingen van Concrefy.